Geoblog.pl    Patik    Podróże    FRANCJA (1)    W krainie winnic...
Zwiń mapę
2007
17
lut

W krainie winnic...

 
Francja
Francja, Dijon
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 0 km
 
Burgundia ? mozaikowa kraina, doskonała kompozycja barw, zapachów, smaków, krajobrazów, przeszłości i przyszłości, północy i południa? Miejsce, gdzie wszystkie te elementy przeplatają się, tworząc jedyną w swoim rodzaju, harmonijną całość.

Burgundia jest jednym z najbardziej rozległych, a zarazem najmniej zaludnionych regionów Europy. Zachwyca zarówno swą niezwykłą przyrodą, jak i zdolnością do rozwijania się z duchem czasu, przy równoczesnym zachowaniu swej tożsamości. Jest regionem, gdzie w przeszłości przecinały się szlaki z północy i z południa, gdzie następowała wymiana kultur i gdzie wpływy te zostawiły trwały ślad. To kraina winnic, musztardowo-żółtych pól, soczystych łąk i malowniczych wiosek. To prawdziwe serce francuskiej gastronomii?

Dijon, stolica Burgundii, jest miastem niezwykłym, przesiąkniętym równocześnie historią
i nowoczesnością, sztuką i najnowszymi technologiami. Główna ulica ? rue de la Liberté jest tego najlepszym przykładem. W malowniczych starych kamienicach o typowych dla regionu, mozaikowych dachach mieszczą się ekskluzywne butiki, filie renomowanych sklepów i punkty sprzedaży lokalnych specjałów (zwłaszcza musztardy).
W historycznym centrum miasta zachwycają wąskie uliczki i urokliwe zaułki. Jeden z nich, jest miejscem pielgrzymek turystów, pragnących odbyć krótkie spotkanie z przeznaczeniem. Śpieszą oni pogłaskać wyrzeźbioną w murze kościoła Notre-Dame sowę, co wedle legendy ma przynieść im szczęście. Zaułek ten jest odwiedzany również przez miejscowych, którzy przychodzą tam w przeddzień egzaminu, ślubu, jakiegoś ważnego wydarzenia. Co najciekawsze ? nikt nie wie skąd wzięła się kamienna sowa? Czy jest to specyficzny podpis architekta, czy też znak zostawiony przyjacielowi przez przyjaciela? Chyba właśnie dzięki tej tajemnicy miejsce to ma w sobie tyle uroku.

Burgundia na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie regionu niedzisiejszego. Rozległe pola i winnice przecinane są krętymi dróżkami prowadzącymi do malowniczych wiosek i małych miasteczek. Te ostatnie zachwycają turystów domkami z kamienia, wąskimi uliczkami i średniowiecznymi klasztorami. Ci, którym dopisuje szczęście, mogą niekiedy trafić na bale organizowane w stylu tamtej epoki. Miasteczka zostają wówczas przystrojone lampionami, ryneczki przeistaczają się w naturalne parkiety, a miejscowi ludzie i turyści tańczą menuety i polki w rytm wygrywanych przez przebranych w średniowieczne kostiumy muzyków. Bawią się młodzi i starzy, wielbiciele techno, rocka i muzyki klasycznej, a jest przy tym tyle śmiechu i komicznych sytuacji, że wydarzenia takie wspomina się jeszcze długo potem.

Burgundia jest jednak równocześnie regionem nowoczesnym, rozwijającym się w wielu dziedzinach. To nie tylko kraina najsłynniejszych francuskich win, hodowli koni wyścigowych, nie tylko miejsce często spotykane w literaturze i filmie. To również siedziba wielu fabryk, zakładów produkcyjnych, część trasy słynnego pociągu T.G.V.

Nie sposób pisać o Burgundii i nie wspomnieć o lokalnej gastronomii. To z tego regionu pochodzą najsłynniejsze specjały kuchni francuskiej: musztarda z Dijon, ?szczęśliwe kurczaki?, ślimaki, pain d?épices (ciasto przypominające nasz rodzimy piernik), wytrawne tarty na zimno, kir i słynne bożonarodzeniowe wino Beaujolais, które należy pić zaraz po wyprodukowaniu, gdyż błyskawicznie traci smak.
Kir jest słynnym w całej Francji aperitifem, który otrzymał swą nazwę po burmistrzu Dijon sprawującym urząd w latach czterdziestych dwudziestego wieku. Człowiek ten, chcąc rozpropagować lokalny cr?me de cassis (likier z czarnych porzeczek), podawał ten napitek, zmieszany w odpowiednich proporcjach z białym winem, przy wszystkich możliwych publicznych okazjach.
?Szczęśliwe kurczaki? są inną z typowych dla regionu specjalności. Ptactwo to rozkoszuje się pełną wolnością na farmie chłopskiej, by w końcu być tuczonym przez dwa ostatnie tygodnie życia mieszanką ze śmietany i żyta. Efektem tych zabiegów jest znakomite, białe, soczyste, pozbawione nawet grama tłuszczu mięso.

Burgundia zachwyci wszystkich ? zarówno wielbicieli zwiedzania, jak i osoby preferujące wypoczynek na łonie natury. Bogata kultura, wspaniała kuchnia, przepiękne krajobrazy ? region ten posiada wszystko, czego dusza zapragnie.
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Komentarze (0)
DODAJ KOMENTARZ
 
Patik
Patrycja Grzywacz
zwiedziła 1.5% świata (3 państwa)
Zasoby: 3 wpisy3 6 komentarzy6 54 zdjęcia54 0 plików multimedialnych0
 
Moje podróże
17.02.2007 - 17.02.2007
 
 
17.02.2007 - 17.02.2007
 
 
17.02.2007 - 17.02.2007